Описание на колоните и тяхното предназначение в справката по документи

Описание на колоните и тяхното предназначение в справката по документи

– колоната показва пореден номер на ред в направената справка.


!ВНИМАНИЕ – в тази колона може да се активира чек за привличане на внимание. Целта е да може да маркирате определени документи със знак “!”, което ще сигнализира за предстоящо, необходимо определено действие върху него.  С помощта на филтъра в ляво на справката – “Документи с внимание” и “Документи без внимание” ще може да изключите документите без включен знак внимание и така в справката да останат само онези, които са с включен знак. След като извършите необходимото действие, може да изключите знака за внимание на документа.


Уникален номер на продажба – Според изискванията на наредба Н18, в програмата, за всеки документ, който се създава от модул продажби е добавена допълнителна колони с номерация – УНП. Този номер съдържа 8 цифров номер на фискален апарат, четири цифрен код на оператора открил продажбата, седем цифрен пореден номер на документа. Генерира се при налична връзка с Фискален апарат.


Дата на запис – в тази дата се записва дата и час на записване на документа в базата данни. С цел защита от манипулация, тази дата се тегли от сървъра на фирмата и не се влияе от датата на локалния работен компютър.


Дата на документа – тази дата се попълва чрез допълнителна настройка. Това е датата, която е присвоена на самия документ. В доставките това е датата на описваната фактура. В продажбите чрез настройка е възможно да смените датата на документа и тя да бъде различна от датата на създаване.


Дата на доставка – тази дата също се попълва чрез допълнителна настройка. В доставките това е датата на която реално сте доставили стоката в склада. В продажбите това е датата на, която трябва да се достави стоката на клиента.


№ на документ – това е присвоеният номер на документа. В доставките този номер се въвежда ръчно в момента, когато се описва фактурата. За продажбите на програмата, всеки отделен вид документ притежава собствена номерация, което се определя от офис настройките. Най-често се работи с номерацията на фактурите. Тъй-като програма Янак работи често с модул “Трансферен сървър” и по този начин всеки обект има собствена база, която се обединява в централен сървър, то номерацията на фактурите за всеки отделен офис се прави да е уникална.


Дата на протокол


Тип на документ – в тази колона се изписва типа на документа, те биват: фактура, свободна фактура, кредитно известие, дебитно известие, проформа фактура, стокова разписка, разписка и много други. Подробно описание на видовете документи и тяхната кодировка може да видите тук.


Вид на документа – в тази колона се изписва вида на операцията. Операциите бива: доставка, продажба, ревизия, брак, производство, банков ордер, касов ордер, разход, промяна на салдо на банка от анулиран документ, промяна на салдо на каса от анулиран документ, промяна на салдо на контрагент от анулиран документ, анулиран документ – възстановени количества, прехвърляне на стока, резервация, протокол за производство, протокол за корекция на цена, заявка за доставка, поръчка от клиент, изписване на стока за разход.


Суми към документа / без ДДС – колоната показва данъчната основа на документа, стойността му без начислено ДДС.


Суми към документа / ДДС – колоната показва стойността на ДДС-то на документа, което се дължи, когато документа е за продажба и съответно неговия размер, който е платен, когато документа е за доставка.


Суми към документа / с ДДС – колоната показва стойността на документа с начислено ДДС.


Суми към документа / Отложено пл. – колоната показва размера на направеното отложено плащане към документа. Тази колона няма да промени стойността си, дори когато документът вече е платен. Информацията в нея остава, за да може винаги да е ясно, че в момента на създаването не е било извършено плащане или е платено частично.


Суми към документа / Отстъпка – колоната показва размера на направената отстъпка към документа.


Суми към документа / Общо платено – колоната показва колко общо е платено към документа. В тази колона информацията ще се промени всеки път, когато се направи ново плащане към документа. Когато документът бъде напълно изплатен, стойността в тази колона ще бъде равна на стойността на документа.


Суми към документа / Фискализирана сума – в тази колона се изписва размера на издадения фискален бон. Целта на колоната е да може, да се направи точна справка на реално издадените фискални бонове. Имайте предвид, че фискален бон се издава не само при продажба на стока, която е платена в брой. Фискален бон ще се издаде също в момента, в който се изплати документ за продажба, за който не е бил издаден фискален бон. Това се случва тогава, когато документът е приключен без плащане. Най-лесният начин да направите пълна справка на издадените фискални бонове е като направите пълна справка, т.е. включите всички филтри по видове документи и изключите само филтъра “Нефискални”. При това положение ще се покажат фискалните бонове, които са издадени от всеки отделен модул. Допълнително свързани колони с фискалния апарат са колоните – Фискалност, Номер на фискален бон и номер на фискално устройство.


Суми към документа / Дължима сума – в колоната се показва размера на задължението към документа. В тази колона стойността ще се променя всеки път, когато бъде направено плащане по документа. Когато документа бъде изплатен, стойността на колоната ще стане нула (0).


Суми към документа / Акциз – тази колона се попълва когато се прави документ за продажба и в него присъстват стоки, на които в картона им е заложена стойност за акциз. Това обикновено са алкохолни напитки или цигари. В картона на стоката, в раздел “Параметри”, в колоната “Акциз” се въвежда абсолютна стойност, например 2лв. При продажба на стока, за която има въведена стойност в справките се изписва съответния акциз. Може да се добави параметър в шаблоните за печат, който да излиза във фактурите.


Каса / Приход – в тази колона се изписва получената сума в касата на оператора. Когато се направи продажба, която изцяло е платена в брой, в тази колона ще пише стойност, която ще бъде равна на стойността на документа.


Каса / Разход – в тази колона се изписва платената сума от касата на оператора. Когато се направи доставка, която изцяло е платена в брой, в тази колона ще пише стойност, която ще бъде равна на стойността на документа.


Каса / Касиер – в тази колона се изписва името на касиера, в който е получена или от който е платена сумата. В повечето случаи оператора и касиера са едно и също лице, но има и други случаи, където това не е така.  Един документ може да е създаден от един оператор а парите да се отразят в касата на друг оператор. Това е особено вярно при създаване на документи за отчитане на оборот, където управителя създава документа за отчитане на оборота, а вади парите от продавача. Затова е важно да внимавате, кой филтър ще използвате когато правите справки, филтър по оператор показва документите създадени от определеното лице, а филтър по каса показва документите, които са променили наличността на определен касиер.


Каса / Старо салдо – в тази колона се показва какво е било салдото на касата преди да се направи текущия запис, тоест салдо преди операцията.


Каса / Ново салдо – в тази колона се показва какво е било салдото на касата след като е направен текущия запис, тоест салдо след операцията.


Банка / IBAN – в колоната се изписва уникалният идентификационен код на банковата сметка.


Банка / Приход – в тази колона се изписва получената сума в банковата сметка. Има различни операции които  попълват банковите приходи. Основно това се прави през модул “Банка”, когато се получават пари от клиенти, които изплащат фактури. Когато се опише приходен ордер в банката, който е обвързан с контрагент, програмата погасява неговото задължение и попълва в тази колона приход за сметката. Също в тази колона се попълва платената сума, когато през модул “Продажби” се направи продажба, което е приключена с безналично плащане. В този случай, програмата предварително се настройва, като се определя за този тип документи, в коя банкова сметка да влизат парите от безналичното плащане. Продажбата директно въвежда сумата в банковата сметка.


Банка / Разход – в тази колона се изписва платената сума от банковата сметка. Има различни операции които  попълват банковите разходи. Основно това се прави през модул “Банка”, когато се плащат пари към контрагент, като му изплащате фактури за доставка на стока или други разходи. Когато се опише разходен ордер в банката, който е обвързан с контрагент, програмата погасява неговото задължение и попълва в тази колона разход за сметката.


Банка / Старо салдо – в тази колона се показва какво е било салдото на сметката преди да се направи текущия запис, тоест салдо преди операцията.


Банка / Ново салдо – в тази колона се показва какво е било салдото на сметката след като е направен текущия запис, тоест салдо след операцията.


Печалба / % печалба – Когато от крайната продажна цена извадите процента на печалба ще получите средно покупната цена. В тази колона се показва процента на печалба от реализираната продажба. Печалба се реализира и когато се направи ревизия на липсващи стоки.  В тази колона освен печалба се вижда и загуба. Ако процента е отрицателен това определя, че е реализирана загуба, тоест продавали сте на по-ниска цена от покупната.


Печалба / % надценка – Когато към средно покупната цена начислите процента на надценка, ще получите продажната цена. В тази колона се показва процента на надценката за реализираната продажба.


Печалба / без ДДС – в колоната се изписва абсолютната стойност на реализираната печалба без ДДС, тоест след като се плати ДДС. Когато анализирате печалбите на фирмата е правилно да се гледа тази колона. Ако изписаната сума е отрицателна, това означава че е реализирана загуба, тоест продавали сте на по-ниска цена от покупната.


Печалба / с ДДС – в тази колона се изписва брутната абсолютна стойност на печалбата от реализираната продажба, която е преди да се платят данъците за добавена стойност – ДДС.


Безналично плащане / с карта – в тази колона се изписва размера на платената сума с карта. В момента на приключване на продажбата, документът може да бъде платен по различен начин – в брой, с карта и др. Документът може да бъде платен частично в брой и останалата част да се доплати с карта. По този начин в колоната ще видите каква сума е платена с карта.


Безналично плащане / с ваучер за храна – в тази колона се изписва размера на платената сума с ваучер за храна. При този метод на плащане програмата също издава фискален бон, както при плащане в брой.  В момента на приключване на продажбата, документът може да бъде платен по различен начин – в брой, ваучер или по друг начин. Документът може да бъде платен частично в брой и останалата част да се доплати с ваучер. По този начин, в колоната ще видите каква сума е платена с ваучер.


Безналично плащане / с ваучер за подарък – в тази колона се изписва размера на платената сума с ваучер за подарък. При този метод на плащане програмата НЕ издава фискален бон, защото бонът е издаден, когато е продаден самия ваучер. В момента на приключване на продажбата, документът може да бъде платен по различен начин – в брой, ваучер или по друг начин. Документът може да бъде платен частично в брой и останалата част да се доплати с ваучер. По този начин, в колоната ще видите каква сума е платена с ваучер.


Безналично плащане / с виртуален пос – в тази колона се изписва размера на платената сума с виртуален пос. Плащане с виртуален пос се получава, когато се работи с интернет магазин и поръчката е платена с карта.


Начин на плащане / Описание – в тази колона се изписва с думи начина на плащане – в брой, с карта и т.н.


Начин на плащане / Код счетоводство – в тази колона се изписва с цифри начина на плащане и се използва за автоматично прехвърляне в счетоводни програми.


Начин на плащане / Код – в тази колона се изписва с цифри начина на плащане и се използва за експорт към ексел. Колоната е направена, за да може да се настрои импорт на справката в други счетоводни системи, просто е по-лесно да се работи с цифри вместо с думи. Разликата с предния код е при плащането с карта. Често плащането с карта се води просто като платено в брой и в тази колона кода и на двете плащания е нула.


Контрагент / Име на клиент – В тази колона се изписва името на контрагента. Когато документа е за доставка, тук е фирмата доставчик. Когато документа е за доставка, тук е клиента.


Контрагент / Старо салдо – в тази колона се показва какво е било салдото на контрагента преди да бъде направен текущия запис, тоест салдо преди операцията.


Контрагент / Ново салдо – в тази колона се показва какво е било салдото на контрагента след като е направен текущия запис, тоест салдо след операцията.


Контрагент / Име на обекта – в тази колона се изписва името на обекта на клиента. Това се използва предимно от търговците на едро, когато продават на фирма, която има повече от един търговски обект. В програмата се описват имената и адресите на обектите така, че да е ясно на персонала, за кой обект се отнася документа.


Контрагент / Код на обекта – в това поле се изписва кода на клиентския обект. Тази информация се използва от търговците на едро, като този код служи за автоматична синхронизация на продажбите със счетоводните системи на техните доставчици.


Контрагент / Аванс / Старо салдо – в тази колона се показва какво е било салдото от авансово плащане преди да се създаде текущия документ. В модул “Продажби” може да се издаде фактура за авансово плащане. Използва се когато получавате пари, но още не може да се издаде фактура за стока. Възможно е да получавате частично плащане по проформа фактура и тогава е правилно да се издаде фактура за авансово плащане.


Контрагент / Аванс / Ново салдо – в тази колона се показва какво е било салдото от авансово плащане преди да се създаде текущия документ. В модул “Продажби” може да се издаде фактура за авансово плащане. Използва се когато получавате пари, но още не може да се издаде фактура за стока. Възможно е да получавате частично плащане по проформа фактура и тогава е правилно да се издаде фактура за авансово плащане.


Контрагент / Адрес на обекта – в тази колона се изписва адреса на обекта на клиента. Това се използва предимно от търговците на едро, когато продават на фирма, която има повече от един търговски обект. В програмата се описват имената и адресите на обектите така, че да е ясно на персонала, за кой обект се отнася документа.


Контрагент – Булстат / в тази колона се изписва уникалният номер във фирмения регистър в страната. В картона на контрагента има поле за попълване на този номер. Когато попълните номера и натиснете бутона в дясно от него “Провери за ДДС регистрация”, софтуерът ще се обърне към портал на европейския съюз, от където ще извлече информация за съответната фирма. По този начин няма да се налага Вие да попълвате данните на фирмата, разбира се, ако фирмата има регистрация по ДДС. В случай, че фирмата няма такава регистрация, тя няма да присъства в тези списъци и ще трябва сами да попълните данните и.


Контрагент – ДДС номер – когато фирмата има регистрация по ДДС, в тази колона се изписва единния идентификационен код (ЕИК) на фирмата в европейския регистър. В картона на контрагента има поле за попълване на булстат. Когато попълните булстата и натиснете бутона в дясно от него “Провери за ДДС регистрация”, софтуерът ще се обърне към портал на европейския съюз, от където ще извлече информация за съответната фирма. По този начин няма да се налага Вие да попълвате данните на фирмата, разбира се, ако фирмата има регистрация по ДДС. В случай, че фирмата няма такава регистрация, тя няма да присъства в тези списъци и ще трябва сами да попълните данните и.


Контрагент / Адресна регистрация – в това поле се изписва адресната регистрация на фирмата. Това е адреса където е регистрирана фирмата в данъчната администрация.


Контрагент / Адрес за кореспонденция – в това поле се изписва реалният адрес където се намира фирмата.


Контрагент / Консигнационно салдо / Старо – в програма Янак може да предоставите стока на консигнация. Всяка предоставена стока на консигнация увеличава консигнационното салдо на контрагента. В това поле се вижда какво е било консигнационното, салдо преди да се направи текущия запис.


Контрагент / Консигнационно салдо / Ново – в програма Янак може да предоставите стока на консигнация. Всяка предоставена стока на консигнация увеличава консигнационното салдо на контрагента. В това поле се вижда какво е станало консигнационното салдо, след като е създаден текущия запис.


Контрагент / Кл. № – в това поле се изписва клиентският номер на контрагента. Този номер се въвежда в горната дясна част в картона на контрагента.


Приключен – в тази колона има чек, чрез който се определя дали документа е приключен. Приключен документ означава, че документа е изплатен и или по него вече не се предполагат други действия. Този чек може да активирате ръчно или автоматично. Ръчно активиране се прави с двойно щракване на мишката или за по-лесно с натискане на клавиш от клавиатурата – “Интервал”. Автоматично се включва тази настройка, когато се направи изплащане на документа през модул “Банка” или модул “Каса”, като се отвори плащане по документ.


Дата на падеж – тук се изписва датата на падеж, тоест датата на която изтича срока за плащане. Тази дата се попълва в момента на приключване на документ за доставка или документ за продажба.


Оператор / Име – в тази колона се изписва името на оператора, който е създал документа.
Забележка към документа – в това поле се показва записаната забележка към документа. Към всеки документ може да се попълни в свободен текст забележка, която да Ви помогне в работата. Забележката може да се изписва и в печата на фактурите.


Склад – в това поле се показва склада, в който е създаден документа. В програма Янак може в една база да имате неограничен брой складове. Когато се създават документите се определя от кой склад да обработват количествата. Обикновено в модул “Продажби” програмата се настройва предварително така, че операторите да могат да сменят склада.


Оператор / Комисионна – в това поле се изписва размера на комисионата, която трябва да получи оператора за текущия документ. За да има стойност в това поле трябва стоките предварително да са настроени със съответните комисионни. В картона на стоката има допълнителна страница “Комисионни”. В тази страница може да определите с абсолютни стойности комисионните, които ще се изплащат на персонала, като те биват: Комисионна за търговски представител; Комисионна за изпълнител; Комисионна за пласьор; Комисионна за оператор.


Търговски представител / Име – в това поле се изписва името на търговския представител, който е обвързан с текущия документ. В продажбите има поле, в което се определя кой е търговския представител за документа. Търговският представител може да бъде сменен след като документа вече е записан, като това се прави през справката по документи. посочете документа и с десен бутон на мишката изберете менюто “Корекция”. Ще се отвори прозорец, където ще може да смените определени параметри за документа.


Търговски представител / Комисионна – в това поле се изписва размера на комисионата, която трябва да получи търговския представител за текущия документ. За да има стойност в това поле трябва стоките предварително да са настроени със съответните комисионни. В картона на стоката има допълнителна страница “Комисионни”. В тази страница може да определите с абсолютни стойности комисионните, които ще се изплащат на персонала, като те биват: Комисионна за търговски представител; Комисионна за изпълнител; Комисионна за пласьор; Комисионна за оператор.


Пласьор / Име – в това поле се изписва името на пласьора, който е обвързан с текущия документ. В продажбите има поле, в което се определя кой е пласьора за документа. Пласьорът може да бъде сменен след като документа вече е записан, като това се прави през справката по документи. посочете документа и с десен бутон на мишката изберете менюто “Корекция”. Ще се отвори прозорец, където ще може да смените определени параметри за документа.


Пласьор / Комисионна – в това поле се изписва размера на комисионата, която трябва да получи пласьора за текущия документ. За да има стойност в това поле трябва стоките предварително да са настроени със съответните комисионни. В картона на стоката има допълнителна страница “Комисионни”. В тази страница може да определите с абсолютни стойности комисионните, които ще се изплащат на персонала, като те биват: Комисионна за търговски представител; Комисионна за изпълнител; Комисионна за пласьор; Комисионна за оператор.


Изпълнител / Име – в това поле се изписва името на изпълнителя, който е обвързан с текущия документ. В продажбите има поле, в което се определя кой е изпълнителя за документа. Изпълнителят може да бъде сменен след като документа вече е записан, като това се прави през справката по документи. посочете документа и с десен бутон на мишката изберете менюто “Корекция”. Ще се отвори прозорец, където ще може да смените определени параметри за документа.


Изпълнител / Комисионна – в това поле се изписва размера на комисионата, която трябва да получи изпълнителя за текущия документ. За да има стойност в това поле трябва стоките предварително да са настроени със съответните комисионни. В картона на стоката има допълнителна страница “Комисионни”. В тази страница може да определите с абсолютни стойности комисионните, които ще се изплащат на изпълнителя, като те биват: Комисионна за търговски представител; Комисионна за изпълнител; Комисионна за пласьор; Комисионна за оператор.


Лице получило стоката – в това поле се изписва името на лицето, което е получило стоката. В модул продажби има поле, в което се определя лицето получило стоката.


Обработени к-ва – в това поле се изписва с думи вида на обработените количества. Те биват: “реални”; “фактуни”; “фактурни и реални”. Реални количества се изписват, когато се продаде стоката със стокова разписка, т.е. без фактура и без фискален бон. Фактурни се изписват, когато се фактурира издадена стокова разписка или когато се създаде документ от типа “Свободна фактура”. Фактурни и реални се изписват когато се продаде стоката с фактура или с фискален бон. По този начин може да се нагласи програмата да следи едновременно два склада – реален и счетоводен, което се използва от малка част фирми, които основно са търговци на едро.


Код на терминал – в това поле се изписва кода на терминала. В програмата ние наричаме терминал касата в магазините или масата в ресторантите. Във всеки отделен склад /обект/ може да се създадат неограничен брой каси / маси, които в програмата наричаме терминали. Всеки терминал има уникален код. По този начин ще може да филтрирате документите само от определен терминал.


Терминал – в това поле се изписва името на терминала. В програмата ние наричаме терминал касата в магазините или масата в ресторантите. Във всеки отделен склад /обект/ може да се създадат неограничен брой каси / маси, които в програмата наричаме терминали. Всеки терминал има уникален код, като името се прави такова, че да е ясно на операторите, например Каса 1, Каса 2 или Маса 1, Маса 2 и т.н. По този начин ще може да филтрирате документите само от определен терминал.


Работна станция – в това поле се изписва името на компютъра от който е създаден документа. Тази информация се използва за контролните нужди във фирмата, като по този начин ще може да проследите точно как е създаден документа. Обикновено за тази цел се гледат дата и час на създаване на записа, компютър от който е създаден записа, оператор създал записа.


Офис – в това поле се изписва номер на офис, от който е създаден записа. Какво е офис? Офис е всеки отдалечен обект, който синхронизира базата с централен сървър през модул “Трансферен сървър”. Програмата може да синхронизира базите на неограничен брой обекти с централен сървър, като по този начин се получава централизирано управление.


Проверен – в тази колона има чек, чрез който се определя дали документа е приключен. Приключен документ означава, че документа е изплатен и или по него вече не се предполагат други действия. Този чек може да активирате ръчно или автоматично. Ръчно активиране се прави с двойно щракване на мишката или за по-лесно с натискане на клавиш от клавиатурата – “Интервал”. Автоматично се включва тази настройка, когато се направи изплащане на документа през модул “Банка” или модул “Каса”, като се отвори плащане по документ.


Проверил – в това поле се изписва името на оператора включил настройката за проверен документ. Освен през модул “проверка на документи” може да маркирате и ръчно документа като проверен. Това се прави с десен бутон на мишката, като изберете менюто “Маркирай документа като …” -> “Маркирай като проверен”.


Фискалност – в това поле се изписва с думи когато е издаден фискален бон – “Издаден фискален бон”. Когато се направи продажба, която се приключи с плащане по банков път, това поле ще бъде празно.


Тегло / Нето – в това поле се изписва нетото на теглото на целия документ. В картона на всяка стока има полета, в които се описват нейните параметри – обем, нето, тара, бруто.


Тегло / Тара – в това поле се изписва тарата на теглото на целия документ. В картона на всяка стока има полета, в които се описват нейните параметри – обем, нето, тара, бруто.


Тегло / Бруто – в това поле се изписва бруто на тегло на целия документ. В картона на всяка стока има полета, в които се описват нейните параметри – обем, нето, тара, бруто.


Обем – в това поле се изписва общия обем на стоките в документа. В картона на всяка стока има полета, които се описват нейните параметри – обем, нето, тара, бруто.


Гр. разход – в това поле се изписва групата на въведения разход. Това поле се попълва единствено за документи описващи разходни документи. Когато се приключва разходен документ, ако е включена настройката за посочване на група разход, ще се отвори прозорец, в който ще се избере една група от предварително създадените разходни групи. По този начин ще може няколко вида разход да поставите в една група и да ги обедините в справката.


Бонус точки / Добавени от продажба – в това поле се показват количеството на добавените към салдото на контрагента бонус точки. В глобалните настройки на програмата има настройка за активиране на работа с бонус точки. Всяка една продажба добавя бонус точки към картона на контрагента, с които той при следваща покупка, ще може да направи плащане с бонус точки.


Бонус точки / Платени – в това поле се показват количеството на платените от салдото на контрагента бонус точки. В глобалните настройки на програмата има настройка за активиране на работа с бонус точки. Всяка една продажба добавя бонус точки към картона на контрагента, с които той при следваща покупка, ще може да направи плащане с бонус точки.


Бонус точки / Баланс – в това поле се показват разликата между дадените минус платените бонус точки към съответния документ. Ако се анализира целия период, то общата сума на тази колона ще бъде равна на текущото ново салдо в бонус точки на клиента. В глобалните настройки на програмата има настройка за активиране на работа с бонус точки. Всяка една продажба добавя бонус точки към картона на контрагента, с които той при следваща покупка, ще може да направи плащане с бонус точки.


Бонус точки / Преди операцията – в това поле се показват какво е било количество на бонус точки в картона на контрагента, преди приключване на текущия документ. В глобалните настройки на програмата има настройка за активиране на работа с бонус точки. Всяка една продажба добавя бонус точки към картона на контрагента, с които той при следваща покупка, ще може да направи плащане с бонус точки.


Бонус точки / След операцията – в това поле се показват какво е остатъчното количество на бонус точки в картона на контрагента, след като е приключен текущия документ. В глобалните настройки на програмата има настройка за активиране на работа с бонус точки. Всяка една продажба добавя бонус точки към картона на контрагента, с които той при следваща покупка, ще може да направи плащане с бонус точки.


Изнесен документ – в това поле се показва дали стоката от документа е изнесена от обекта. Използва се от фирми, които са търговци на едро. С цел подобряване на контрола при изнасяне на стоката може да се използва модул “Проверка на документи” в мобилната версия на програма Янак, от където документите могат да се маркират като изнесени и проверени. По този начин може да поставите контрольори, които да сканират на баркод четец всеки документ и всяка стока към него и най-накрая да маркира документа, че е изнесен.


Марка – в това поле се изписва марката на автомобила на клиента, който е обслужен с текущия документ. Тази информация обслужва автосервизните фирми, където се води автопарка на клиентите. В модул “Продажби”, когато се използва модул “Автосервиз” ще може да посочите автомобил от списък, който е предварително създаден в картона на контрагента.


Модел – в това поле се изписва модела на автомобила на клиента, който е обслужен с текущия документ. Тази информация обслужва автосервизните фирми, където се води автопарка на клиентите. В модул “Продажби”, когато се използва модул “Автосервиз” ще може да посочите автомобил от списък, който е предварително създаден в картона на контрагента.


Регистрационен № – в това поле се изписва регистрационния номер на автомобила на клиента, който е обслужен с текущия документ. Тази информация обслужва автосервизните фирми, където се води автопарка на клиентите. В модул “Продажби”, когато се използва модул “Автосервиз” ще може да посочите автомобил от списък, който е предварително създаден в картона на контрагента.


Информация за плащането – това поле е предназначено за програмисти. Информацията в него изглежда по следния начин “23-1-0000000144-0.20-4F9C2C17349442D4A3006C5716BA2348”. Това е уникален код за плащането, който може да се използва за обвързване при импорт в счетоводна програма с документа, който е платен.


Фактуриран – в това поле се вижда дали е фактуриран документа. Ако има поставен чек в полето, това означава, че документа е фактуриран. Тъй-като един документ може да бъде фактуриран с повече от една фактура, то за да видите фактурите, с които е направено това, трябва да отворите в долната част на справката прозореца “Фактуриране”. Тук ще се види списък от всички фактури, които са фактурирали посочения в горната част на справката документ.


Данни за складовата разписка / № на ск. разписка – в това поле се изписва номера на складовата разписка. Когато се създава документ за доставка или документ за продажба, винаги на един ред се създават два документа – фактура и складова разписка или стокова разписка и складова разписка и т.н. Складовата разписка има отделна номерация от фактурата, защото складовите разписки се създават и от други модули на програмата, като например – прехвърляне между складове.


Данни за складовата разписка / Информация за складовете / Склад – в това поле се изписва името на склада, от който е обработена стоката. Когато документа е прехвърляне между обекти, това е водещия склад.


Данни за складовата разписка / Информация за складовете / Прехвърляне от/към склад – в това поле се изписва името на склада, в който е заприходена стоката от модул прехвърляне на стока между обекти. Когато документа е от друг вид, това поле е празно.


Данни за складовата разписка / Цени / без ДДС – в това поле се изписва стойността на документа без ДДС. В картона на склада има настройка, която определя складовите разписки по коя цена да изчисляват стойността си. Това се налага, защото има модули, които само обработват количества, но трябва да имат цена. Такива са например модулите за прехвърляне на стока, производство и т.н.


Данни за складовата разписка / Цени – с ДДС – в това поле се изписва стойността на документа с ДДС. В картона на склада има настройка, която определя складовите разписки по коя цена да изчисляват стойността си. Това се налага, защото има модули, които само обработват количества, но трябва да имат цена. Такива са например модулите за прехвърляне на стока, производство и т.н.


Данни за складовата разписка / Стойност по средно покупна / без ДДС – в това поле ще се види стойността на документа по средно покупните цени на стоките без ДДС. Тази информация е необходимо за счетоводството, когато искат да получат информация за продадените стоки на покупна стойност.


Данни за складовата разписка / Стойност по средно покупна / С ДДС – в това поле ще се види стойността на документа по средно покупните цени на стоките с ДДС. Тази информация е необходимо за счетоводството, когато искат да получат информация за продадените стоки на покупна стойност.


Данни за складовата разписка / Стойност по 1-ва продажна / без ДДС – в това поле ще се види стойността на документа по заложените в картона на стоките първи продажни цени без ДДС. Това е необходимо, когато се продава на различни цени от фиксираните в картона на стоките, но желаете да видите по определената цена, какъв би бил оборота.


Данни за складовата разписка / Стойност по 1-ва продажна / с ДДС – в това поле ще се види стойността на документа по заложените в картона на стоките първи продажни цени с ДДС. Това е необходимо, когато се продава на различни цени от фиксираните в картона на стоките, но желаете да видите по определената цена, какъв би бил оборота.


Данни за складовата разписка / Стойност по 2-ра продажна / без ДДС – в това поле ще се види стойността на документа по заложените в картона на стоките втори продажни цени без ДДС. Това е необходимо, когато се продава на различни цени от фиксираните в картона на стоките, но желаете да видите по определената цена, какъв би бил оборота.


Данни за складовата разписка / Стойност по 2-ра продажна / с ДДС – в това поле ще се види стойността на документа по заложените в картона на стоките втори продажни цени с ДДС. Това е необходимо, когато се продава на различни цени от фиксираните в картона на стоките, но желаете да видите по определената цена, какъв би бил оборота.


Данни за складовата разписка / Стойност по 3-та продажна / без ДДС – в това поле ще се види стойността на документа по заложените в картона на стоките трети продажни цени без ДДС. Това е необходимо, когато се продава на различни цени от фиксираните в картона на стоките, но желаете да видите по определената цена, какъв би бил оборота.


Данни за складовата разписка / Стойност по 3-та продажна / с ДДС – в това поле ще се види стойността на документа по заложените в картона на стоките трети продажни цени с ДДС. Това е необходимо, когато се продава на различни цени от фиксираните в картона на стоките, но желаете да видите по определената цена, какъв би бил оборота.


Данни за складовата разписка / Стойност по базова покупна цена / без ДДС – в това поле ще се види стойността на документа по заложените в картона на стоките базови доставни цени без ДДС. Това е необходимо, когато се продава на различни цени от фиксираните в картона на стоките, но желаете да видите по определената цена, какъв би бил оборота.


Данни за складовата разписка / Стойност по базова покупна цена / с ДДС – в това поле ще се види стойността на документа по заложените в картона на стоките базови доставни цени с ДДС. Това е необходимо, когато се продава на различни цени от фиксираните в картона на стоките, но желаете да видите по определената цена, какъв би бил оборота.


Основание за плащането – в това поле се изписва основанието за плащането, което се попълва при плащане по документ през модул Банка или модул Каса.


№ фискален бон – в това поле се изписва номер на фискален бон. Когато приключите продажба с издаване на фискален бон, след като се издаде фискалният бон, програмата получава информация за неговия номер и го записва в това поле.


№ на фискално устройство – в това поле се изписва номер на фискално устройства. Когато приключите продажба с издаване на фискален бон, след като се издаде фискалният бон, програмата получава информация за номера на фискалния апарат и го записва в това поле.


Комисионер – в това поле се изписва името на комисионера, който ще получи комисионна за сделката. Комисионер може да се използва, за да направите отстъпка на определени хора или фирми, която се предоставя за това, че са Ви довели клиент. Тук ще посочим един пример основно поради което сме добавили тази функция в програмата. Когато майсторите пазаруват строителни материали за своите клиенти, получават фактура, което предоставят на клиента и отделно си получават комисионна за сделката.


Хотел – в това поле се изписва името на хотела, в който е създаден документа. През модул “Хотел” се създават документи за настаняване и престой, които се виждат в тази справка. В базата данни може да създадете повече от един хотел, като всеки ще бъде кръстен по различен начин.


Стая – в това поле се изписва името на стаята, в която е създаден документа. През модул “Хотел” се създават документи за настаняване и престой, които се виждат в тази справка.


Резервация – в това поле се изписва номер на резервацията. Когато се направи документ за резервация, се генерира пореден номер на документ.


ДДС Ставки в група А 0% (Хляб) / ДО – в това поле се изписва данъчната основа на документа с тази данъчна ставка. В програмата може да се създават няколко данъчни групи с една и съща буква и с един и същ процент на ДДС. За да може все пак да се различават добавихме описание. По този начин потребителите на програмата сами могат да редактират определена данъчна група която не се използва, например “Д” и да я направят да бъде също “А” с 0% ДДС


ДДС Ставки в група А 0% (Хляб) / ДДС – в това поле се изписва ДДС-то на документа с тази данъчна ставка. В програмата може да се създават няколко данъчни групи с една и съща буква и с един и същ процент на ДДС. За да може все пак да се различават добавихме описание. По този начин потребителите на програмата сами могат да редактират определена данъчна група която не се използва, например “Д” и да я направят да бъде също “А” с 0% ДДС


ДДС Ставки в група Б 20% – ДО – в това поле се изписва данъчната основа на документа с тази данъчна ставка.


ДДС Ставки в група Б 20% – ДДС – в това поле се изписва ДДС-то на документа с тази данъчна ставка.


ДДС Ставки в група В 0% – ДО – в това поле се изписва данъчната основа на документа с тази данъчна ставка.


ДДС Ставки в група В 0% – ДДС – в това поле се изписва ДДС-то на документа с тази данъчна ставка.


ДДС Ставки в група Г 9% – ДО – в това поле се изписва данъчната основа на документа с тази данъчна ставка.


ДДС Ставки в група Г 9% – ДДС – в това поле се изписва ДДС-то на документа с тази данъчна ставка.


ДДС Ставки в група A 0% (Брашно) – ДО – в това поле се изписва данъчната основа на документа с тази данъчна ставка.


ДДС Ставки в група A 0% (Брашно) – ДДС – в това поле се изписва ДДС-то на документа с тази данъчна ставка. В програмата може да се създават няколко данъчни групи с една и съща буква и с един и същ процент на ДДС. За да може все пак да се различават добавихме описание. По този начин потребителите на програмата сами могат да редактират определена данъчна група която не се използва, например “Д” и да я направят да бъде също “А” с 0% ДДС


ДДС Ставки в група Е 0% – ДО – в това поле се изписва данъчната основа на документа с тази данъчна ставка.


ДДС Ставки в група Е 0% – ДДС – в това поле се изписва ДДС-то на документа с тази данъчна ставка.


ДДС Ставки в група Ж 0% – ДО – в това поле се изписва данъчната основа на документа с тази данъчна ставка.


ДДС Ставки в група Ж 0% – ДДС – в това поле се изписва ДДС-то на документа с тази данъчна ставка.


ДДС Ставки в група З 0% – ДО – в това поле се изписва данъчната основа на документа с тази данъчна ставка.


ДДС Ставки в група З 0% – ДДС – в това поле се изписва ДДС-то на документа с тази данъчна ставка.


Данни за касовия ордер / Касов ордер №


Данни за касовия ордер / Код на касата


Данни за касовия ордер / Име на касата


Данни за касовия ордер / Тип касова операция


Данни за касовия ордер / Валута на касата


Данни за касовия ордер / Курс


Данни за касовия ордер / Вид на касата


Данни за касовия ордер / Вносител


Данни за касовия ордер / Получател


Данни за касовия ордер / Основаниe


Счетоводна дата – това е допълнителна дата, която определя месеца, в който трябва да се осчетоводи документа. Предназначена е за облекчаване на счетоводните нужди. За сега се попълва само ръчно през опцията за корекция в справката по документи.


Счетоводен № – това вътрешен счетоводен номер, който се попълва ръчно и е пореден номер на осчетоводения документ. Целта е да може, когато се описва фактура за доставка или разход, да може да се запише този номер към документа в програмата, както и да се запише върху самия оригинал на фактурата. По този начин счетоводството ще имат по-добро проследяване на разходните фактури.


Версия – в това поле се изписва датата на версията на програмата. Тази дата определя деня, в който е направена компилацията на програмата.


Локация на сделката – в това поле информацията се попълва, когато документът е създаден от мобилната уеб базирана версия на програма Янак – eyanak.com. В момента на записване на документа, се попълват GPS координатите на оператора и се записват към документа. За да отворите през компютъра картата с локацията, натиснете върху документа десен бутон на мишката и изберете от менюто “Локация на сделката”.