Трансферен сървър – инсталационен архив

Създаване на инсталационен архив

За да може да се синхронизират две бази, първоначално трябва да се изгради връзка между тях. Връзката се изгражда чрез създаване на инсталационен архив. Не е възможно да се синхронизират бази данни, в които е работено и предварително не е направена тази връзка.

Много е важно да се следва внимателно логиката при изпращане на инсталационен архив при работещи обекти, защото е лесно да се допусне грешка и да се загуби частично информация!

Има два варианта за изпращане на инсталационен архив към работещ обект и те са:

1-ви вариант – Това е най-правилния метод.

    1. Обектът спира работа;
    2. Приемат се в централния офис всички документи, които са направени в обекта;
    3. На сървъра се създава инсталационен архив;
    4. Приема се инсталационния архив в магазина;
    5. Проверява се работата на трансферния сървър;
    6. Обектът започва да работи.

2-ри вариант – Обектът работи докато се създава инсталационен архив. Това се налага да се прави, когато базата е много голяма или интернета е доста бавен. За да не спира работа обекта за дълго време, може да се пристъпи към тази стъпка. При този вариант трябва много да се внимава, защото са възможни проблеми. Желателно е да се прави това действие само от един оператор, който внимава за всяка стъпка.

      1. Без да се спира работата на обекта, се създава инсталационен архив, който се изпраща в интернет;
      2. Обектът спира работа;
      3. На сървъра в централния офис се приемат всички документи, които са създадени в обекта докато се е създавал инсталационния архив. Тези документи ги наричаме “Междинни документи”;
      4. След като сме се убедили, че всички документи от обекта са прехвърлени към централния офис, приемаме инсталационния архив в обекта;
      5. Важно! Обектът не работи, а се изчаква обратното приемане на междинните документи от сървъра към обекта. Това е много важно, защото, ако се започне веднага работа с базата в обекта, преди да са приети междинните документи, ще се объркат генераторите в базата и ще има разминаване в информацията;
      6. Проверява се работата на трансферния сървър;
      7. След като се убедите, че междинните документи са приети, обектът може да започне да работи.

 

Създаване на инсталационен архив

Създаването на инсталационен архив се прави през модул “Янак Старт”. Посочвате желаната база данни, за която искате да изпратите инсталационен архив и избирате менюто “Инсталационен архив” – “Изпращане”. Ще се отвори следния прозорец:

В програмата има два вида инсталационни архиви – пълен и празен.

С пълна база данни – на практика това е копие на базата данни. При изпращане на такъв инсталационен архив, отдалеченият компютър ще получи пълната база данни и по този начин информацията в двата компютъра ще бъде една и съща. Трансферният сървър синхронизира новите промени в базите през 30 секунди. При всяка нова синхронизация, трансферният сървър допълнително сканира базата и сравнява документите в двете бази. За да няма излишно забавяне това допълнително сравняване е ограничено до 50 дни назад.

Празна база – този архив изпълнява доста по-сложни операции, поради което е и доста по-бавен от архив с пълна база. Тук има възможност да определите, за колко дни назад да се виждат документите в база на обекта. Освен това може да определите дали да се прехвърлят наличностите за всички обекти или само за един. Когато имате повече търговски обекти, инсталационният архив ще се създава доста бавно, защото трябва да обработи наличностите за всеки обект по-отделно, поради това, може да изберете да се изпратят само наличностите за конкретен обект. Това се прави на следващата стъпка.

При създаване на този инсталационен архив, програмата създава празна база, в която прехвърля наличностите и салдата към момента на създаване на архива и я качва в облака.

В този случай, в новата база ще са налични само:

  • номенклатурата от стоки с налични количества;
  • контрагенти със съответните салда;
  • Личният състав – операторите с наличните пари в касите си;
  • Банковите сметки със съответните налични салда.

След като се приеме инсталационният архив в обекта, ако сте избрали да се запазят документи за определен брой дни, модул “Трансферен сървър” ще активира прехвърляне на документите от централната база към обекта. Този процес няма да пречи на работата, като прехвърлянето ще започне от днешния ден назад. В зависимост от броя на документите и бързината на компютъра, този процес може да се проточи с дни. Гасенето на компютъра няма да пречи на прехвърлянето, след като пуснете компютъра, процесът ще продължи от там, откъдето е спрял.

Празен инсталационен архив с наличности само за един обект се изпраща, когато в обекта не е необходимо да виждат наличностите по другите обекти. В този случай, може да се активира настройката в трансферния сървър “Изпраща само за посочените обекти”, която ще ограничи синхронизирането на документи до документите обработили складова наличност за определения обект.

Празен инсталационен архив се използва, за да може в обекта да не е необходимо да се работи с мощни компютри.

Може да изпратите празен инсталационен архив, който да се приеме от повече от един обект.

Когато се изпраща празен инсталационен архив, който ще се приеме от всички търговски обекти, трябва да се спазят следните условия:

  • Всички търговски обекти трябва да спрат работа за около 10 минути, т.е. в базата данни не трябва да се създават нови документи. Това ще осигури достатъчно време на трансферният сървър, да синхронизира базите с централният сървър.
  • Уверете се, че всички документи са получени. Спрете работата на модул Трансферен сървър. Модулът не трябва да има активност по време на създаване на архива. Самото изключване на модула не е достатъчно, трябва да се изчакат всички процеси да спрат работа. Не е нужно да гасите модул Трансферен сървър. За да спрете работата му използвате бутона “Спри всички”. Когато в колоната “Синхронизиране” времето спре да се отчита, значи процесите са приключили. Вече може да пристъпите към следващата стъпка.
  • Пуснете модул Янак Старт и изберете “Изпращане на инсталационен архив”. Отбележете настройката “Празна база”. Ако желаете в базата да се запазят документи от стар период, посочете съответната дата. Няма ограничение за броя на запазените дни, но имайте предвид, че колкото повече дни запазите, толкова по-бавно ще приключи процеса на допълнително синхронизиране на стари документи. Този процес може да отнеме дни, което ще натоварва допълнително работата на самия модул “Трансферен сървър”. Изразът “Запазване на документи” не е съвсем точен, защото в обекта базата ще се получи напълно празна. Обектът може да започне работа веднага с празната база, а трансферният сървър ще започне автоматично да възстановява старите документи.
  • Натиснете бутона “Изпрати”. Програмата ще започне да създава архива. За да започнат работа търговските обекти, не е необходимо да се изчаква целият процес по създаване на архива и изпращането му в облака. Две минути след като е започнал процесът по създаване на празен инсталационен архив, търговските обекти могат да започнат работа.
  • След като инсталационният архив се изпрати в облака, програмата ще генерира код, чрез който в търговските обекти ще може да го получите. Този инсталационен архив може да се получи във всички търговски обекти, но това трябва да стане в рамките на до 3 дни, защото след това архивът ще бъде изтрит от облака.

ВАЖНО!

Преди да се получи инсталационен архив трябва да сте сигурни, че всички междинни документи, които са създадени в промеждутъка от започването на създаване на архива, до момента на приемането му в обекта, са изпратени към централния сървър. Ако получите инсталационен архив и в този промеждутък има документи, които не сте изпратили към сървъра, то те ще бъдат загубени, което ще доведе до разминаване на оборота по фискален апарат с този по програма. В този случай оборота по фискален апарат ще е по-голям от този по програма.

Допълнително, след като получите инсталационния архив, обекта не трябва да започва работа докато не се получат обратно в него междинните документи. В противен случай ще се наруши структурата на базата и програмата ще спре да работи.

Ако по време на създаване на инсталационен архив, не е спазено условието, търговските обекти да спрат работа, то след получаване на инсталационният архив, в трансферният сървър е възможно да се получи грешка за дублиране на UU_ID. За целта, в трансферният сървър има настройка “Деактивиране на защитата UU ID”. Това ще позволи на трансфера да прескочи тези проблемни редове, но част от информацията в базата, която се намира в обекта ще бъде загубена. В базата на централният сървър няма да има проблем. Когато деактивирате защитата и трансфера възстанови нормалната си работа, изключете деактивирането.

Урок за приемане на инсталационен архив

Урок за модул Трансферен сървър