Изпълняване на поръчка чрез Хенди

Изпълняване на поръчка

Модулът „Изпълняване на поръчка” е наличен в мобилната версия на програма Янак, която е предназначена за работа под операционна система Android и обикновено се инсталира на мобилни устройства от типа „Хенди”.

Предназначението на модула е да изпълни и финализира направените клиентски поръчки.

Пример:

  • В модул „Продажби” на програма „Янак”, оператор приема поръчка от клиент и създава тип документ „Поръчка”. Поръчката може да бъде получена директно и през интернет магазина.
  • На хендито на складовия работни, в модул „Изпълняване на поръчка” се показват направените поръчки.

 

Операторът избира поръчката и започва да я изпълнява.

 

След като натовари всичката стока, се отваря следващия екран където се преминава към финализиране на поръчката:

 

В този екран се показват всички натоварени стоки и се натиска „Приключи”.

 

В зависимост от настройките на модула, ще се отвори съответния начин на плащане. След като приключите, поръчката ще бъде изпълнена и в програмата ще се създаде нов документ – стокова или фактура. Стоките ще бъдат извадени от складовите наличности.

Настройки

В модулът има следните настройки:

  1. Склад – тук се избира от кой склад ще се изпълняват поръчките. Може да изберете или конкретен склад или автоматичен режим.
    1. Автоматичен режим – при активиране на тази настройка, операторът ще вижда направените поръчките от всички обекти и когато изпълни поръчката, тя ще се изпълни от съответния склад.
    2. Конкретен склад – при посочване на конкретен склад, операторът ще вижда само поръчките, които са направени от този склад.
  2. Начин на подреждане на стоките – тази настройка определя как да се виждат стоките в екрана за изпълнение на поръчката. Може да се подредят по ред на въвеждане,  по азбучен ред, по местоположение в склада или по  групите на стоките.
  3. Частично изпълнение на поръчка – чрез тази настройка се определя, дали ще може да се приключи поръчката без да е изпълнена напълно или ще може да се приключи само след като се потвърдят всички стоки и цялото количество от поръчката.  В случай, че се работи само с пълно изпълнение и в склада липсва част от стоката, трябва през компютъра да се редактира поръчката, в хендито да се изпълни вече с новите стойности.
  4. Тип документ – тук се определя вида на документа, който програмата ще създаде при изпълнение на поръчката.
  5. Тип плащане по подразбиране – настройката определя какъв метод на плащане да се активира по подразбиране в момента на приключване.
  6. Позволява промяна на начин на плащане, вид документ и контрагент в количката – в случай, че не е включена тази настройка, операторът няма да може да сменя данните по документа.
  7. Изписването на партидата става по метода на първа входяща – първа изходяща – в случай, че тази настройка е включена, при изпълняване на поръчка за стока, която работи с партидни количества няма да се отваря прозорец за потвърждаване на партидата. Тя ще се взима по метода на първа влязла – първа излязла.

Отказване от започнато изпълнение

Ако желаете да се откажете от започнато изпълнение на поръчка, натиснете в горната част, в полето за номер на документ и дата на документа и ще се отвори прозорец, където може да изберете “Откажи документа”.  Започнатото действие по изпълнение на поръчката ще бъде отказано и поръчката ще се върне в начално състояние. Това действие се използва, когато е необходимо да се направи корекция по вече проверена стока от поръчката.

Партидни номера

Когато стоката работи с партидни номера и потвърдите издаденото количество, ще се отвори прозорец, където трябва да посочите партидата, която сте издали. В случай, че наличното партидно количество е само от една партида, тя ще се тегли автоматично, без да се отваря този прозорец. Няма да се отваря прозорец за избиране на партида, когато е включена настройката “Изписването на партидата става по метода на първа входяща – първа изходяща”.

При използване на сложен баркод с включена партида и срок на годност, програмата ще изписва партидите, които са описани в баркода. Ако такава партида не е налична в базата данни, програмата ще създава партидата и тя ще мине на минус, след което може да бъде доставена за да се изравнят количествата.

Подробна информация по темата е достъпна на този адрес: https://help.yanaksoft.com/%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%b0%d0%bb%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%be%d1%89/%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%b0%d0%bb%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%be%d1%89-%d0%b7%d0%b0-%d1%8f%d0%bd%d0%b0%d0%ba/%d0%b8%d0%b7%d0%bf%d1%8a%d0%bb%d0%bd%d1%8f%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%80%d1%8a%d1%87%d0%ba%d0%b0-%d1%87%d1%80%d0%b5%d0%b7-%d1%85%d0%b5%d0%bd%d0%b4%d0%b8/