ПОМОЩНА СИСТЕМА ЗА РАБОТА С ЯНАК Android

  1. Настройки на системата за работа с апликация ЯНАК ANDROID – помощна система за настройване на сървъра и апликацията.

Ръководство

Мобилният терминал с програма Янак Android, се свързва към базата данни почти по начина, по който се свързва и нормален компютър, т.е. трябва да е или във вътрешната мрежа на обекта или да се използва външно статично IP. Мобилната програма е помощна и няма пълната функционалност в нея, каквато е в основната програма.
При работа с няколко обекта е нормално във всеки обект да има по едно мобилно устройство, защото освен за ревизии може да има и допълнителни ползи за самия персонал.
При необходимост едно устройство може да се свърже към базите на различните обекти, но във всеки обект трябва да се правят настройки. Другият вариант е устройството да се свързва директно към централната база в централния сървър, който се синхронизира с обектите чрез модул Трансферен сървър, но ще има известно забавяне на информацията докато се синхронизира с обекта.

Програма “Янак Андроид” е предназначена за мобилни – ръчни компютри тип хенди. Чрез комбинация от модули, които са налични в програмата, тя е несравним помощник в следните търговски обекти – Складове за търговия на едромагазини, супермаркети и ресторанти.

Наличните модули в програма “Янак Андроид” са:

  1. Продажби в ресторант – този модул е предназначен за сервитьорите на ресторанта. Чрез него те взимат поръчките директно от масите. Модулът идеално си партнира с модула предназначен за кухнята – “Монитор за поръчки”, както и с активното електронно меню.
  2. Монитор за поръчки – този модул е предназначен за кухнята на ресторанта. Той показва какви стоки е маркирал сервитьора. Модулът може да се инсталира на таблет или на компютър с операционна система Android. В кухнята може да се поставят няколко таблета, като всеки показва поръчките за различните работни места – студена кухня, топла кухна, скара и др.
  3. Приемане на стока – този модул има различни начина на работа, които се активират чрез настройка. Различните разновидности на модула се избират според специфичните нужди на отделните фирми.
    1. Свободен режим на въвеждане – при този режим, програмата се отваря директно в режим за приемане на стока. Може да се приема стока без да е обвързана с протокол за заявка.
    2. Стандартен режим на протоколно въвеждане – при този режим приемането на стока става задължително само чрез предварително зареждане на протокол за заявка. При този режим на работа е необходимо в склада да се предоставят разпечатки на направените заявки. Протоколите за заявка се разпечатват, като номерът на заявката се визуализира чрез баркод, по този начин, операторът трябва да сканира този баркод и ще се зареди заявката на екрана. Също така, може да изберете контрагент и ако има направена заявка към него, тя автоматично ще се зареди за приемане. В случай, че има повече от една негова заявка, ще се отвори списък да изберете конкретната за приемане.
    3. Експертен режим на протоколно въвеждане – при този режим, при влизане в модула се вижда списък на всички заявки, които са маркирани да се изпълнят на днешния ден. Може през настройките да смените датата на изпълнение и да видите заявките за съответния ден.
  4. Колектор на данни – този модул се използва за набиране на списък от стоки, които може да заредите във всеки един от модулите на програма Янак.
  5. Проверка на стока – този модул се използва, за да се провери наличното количество, цената и местоположението на стоката.
  6. Ревизия – чрез този модул се прави инвентаризация на склада.
  7. Проверка на документи – модулът се използва за проверка на стоките, които са издадени към конкретна фактура. Идеята е да има служител, който да контролира на изхода стоките. Сканирате или въвеждате номера на фактурата и маркирате всяка една от стоките, докато завършите проверката.
  8. Прехвърляне на стока – модулът се използва за прехвърляне на стоки между два обекта.
  9. Потвърждаване на прехвърлянето – чрез този модул оператор потвърждава стоките, които са му прехвърлени от друг обект. След като потвърди всяка отделна стока, прехвърлянето ще бъде завършено.
  10. Корекция на документи – този модул се използва, за промяна на параметри в документа, като „пласьор”, „Търговски представител”, „Изпълнител”, „Дата на доставка”.
  11. Корекция на местоположение – модулът се използва за попълване на местоположението на стоката в склада. Сканирате номера на склада и след това сканирате всички стоки, които се намират в това мяста.
  12. Изпълняване на поръчка – този модул се използва за да се провери и преобразува поръчката от клиент в фактура или стокова разписка.
  13. Подготвяне на поръчка – модулът се използва, за да се подготвят стоките от поръчката на клиента. След завършване на подготвянето, програмата маркира поръчката като подготвена.
  14. Брак – модул за описване на брак в склада.
  15. Създаване на товарителница – от тук може да обедините няколко фактури или стокови в една товарителница.
  16. Контрол на работен склад – този модул се използва за да се следи наличното количество в работния склад, който често се нарича пикинг зона. При спадане на наличността в работната зона, програмата сигнализира, че е необходимо прехвърляне от основния склад. Прехвърлянето също става през този модул, което улеснява процесите на работа.

Подробна информация по темата е достъпна на този адрес: https://help.yanaksoft.com/%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%b0%d0%bb%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%be%d1%89/%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%b0%d0%bb%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%be%d1%89-%d0%b7%d0%b0-%d1%8f%d0%bd%d0%b0%d0%ba/%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%be%d1%89%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bc%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d1%8f%d0%bd%d0%b0%d0%ba-android/