Лимит за отложено плащане на отделните лица за контакти от определена фирма

Лимит за отложено плащане на отделните лица за контакти от определена фирма

ИЗХРАНВАНЕ НА ПЕРСОНАЛ

Тази функционалност се използва в заведения за хранене, където се хранят голяма част от служителите на определена фирма и фирмата поема определена сума от сметката за храна.

Това може да се използва и в случаите, когато самото заведение поема определена сума на ден за изхранване на собствения персонал.

За да работи системата трябва:

  1. Трябва да се създаде нов контрагент – фирма, в която ще се натрупва дължимата сума от отделните продажби.
  2. В картона на тази фирма, в страницата с допълнителните параметри, трябва да се активира настройката – “Активира лимит за отложено плащане на личния състав“.
  3. Определете периодичността на лимита, например за ден, седмица или месец.
  4. Определете размера на лимита например 20 лв. на ден.
  5. Въведете в картона на фирмата, в страницата  “Лица за контакти”, всичките служители на фирмата. Ако желаете може да не им изписвате имената, а да въведете само кодове. Задължително трябва да попълните полето “Клиентска карта”. Този код трябва да е уникален. Чрез кода, в модул продажби ще се избира, кой точно пазарува. Всички служители на фирмата ще ползват един и същ лимит. Ако в една фирма има служители, които ползват различни по размер лимити, трябва да създадете фирмата няколко пъти, т.е. да и направите например два картона и да направите различни настройки в тях. В този случай ще разпределите личния състав по отделните картони на фирмата.

Пример, определяте дневен лимит от 20 лв. Това ще означава, че всяко отделно лице от тази фирма ще може да пазарува всеки ден стоки за 20 лв. без да ги плаща.

В модул продажби натиснете бутон “Клиентска карта” и попълнете кода на клиента. Кодът може да бъде напечатан на баркод щрих, да се въведе чрез магнитна или безконтактна карта или да се попълни на ръка. След като се активира клиента, ако той има въведен лимит ще се отвори прозорец, в който ще се изпише информация за клиента и остатъчния му лимит за съответния период.

Да предположим, че клиентът купи стоки за 15 лв., при активиран лимит от 20 лв. При това положение, операторът ще трябва да приключи продажбата, като в платена сума трябва да напише 0 лв. Програмата ще прихване 15 лв. от лимита на клиента и ще оформи 15 лв. задължение на фирмата, в която работи служителя.

Ако в същия ден лицето закупи стока за още 18 лв., при положение, че остатъчният лимит е само 5 лв., то операторът ще трябва при приключване на сметката, в полето “Платена сума”, да попълни разликата от остатъчния лимит и сумата на сметката, в този случай са 13 лв.

Когато лимитът се изразходи, клиентът ще може да пазарува с тази карта само, ако си плаща сметката.

Всяка една продажба с частично плащане или напълно отложено плащане ще трупа задължение към фирмата.

Има различни методи за погасяване на задължението на фирмата:

  • По банков път с обвързване към документите – в този случай, може да получите пари в банката, които да обвържете с неизплатените документи. По този начин, програмата ще Ви погаси остатъчното задължение към всеки документ с един банков ордер.
  • По банков път без обвързване с документите – в този случай погасявате задължението без да го обвързвате с документите, т.е. в банката избирате фирмата и в полето “Платена сума” попълвате размера на платената сума. Програмата ще погаси задължението на фирмата, но няма да обвърже това плащане с неизплатените документи. Това означава, че неизплатените документи ще продължат да присъстват в справката “Неизплатени документи”.
  • В брой – когато се погасява задължение в брой, програмата обвързва плащането с неизплатените документи. Тъй-като за всяко плащане в брой е необходимо да се издаде фискален бон, а наредбата не допуска един фискален бон да може да се обвърже с повече от един документ, то програмата ще разбие плащането на толкова касови ордери, колкото документа се изплащат. За всеки касов ордер ще се разпечати отделен фискален бон.

Фактуриране

В края на месеца се издава свободна фактура за получената сума. В този случай, няма да може да използвате модула за фактуриране на документи, защото част от тези документи ще са платени от самите служители на фирмата. Поради това, в модул “Продажби”, трябва да изберете вид документ – “Свободна фактура”, чрез свободно въведен текст в документа попълнете информация за услугата, например – “Изхранване на персонал” и въведете в полето за цена размера на платената сума.

Подробна информация по темата е достъпна на този адрес: https://help.yanaksoft.com/%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%b0%d0%bb%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%be%d1%89/%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%b0%d0%bb%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%be%d1%89-%d0%b7%d0%b0-%d1%8f%d0%bd%d0%b0%d0%ba/%d0%bb%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%89%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%82/